В Тернопіль привезли красу, створену в “чотири руки”

Нова виставка живопису «Україна в променях Західного сонця» відкрилася у виставковій залі Тернопільської обласної організації Національної спілки художників України. Її автори – подружжя художників Надія та Роман Федини із містечка Великий Любінь, що недалеко від Львова.

Роман та Надія Федини. Митці з Львівщини
У своїх яскравих, експресивних роботах вони відображають красу карпатського краю, запальні гуцульські танці та самобутність українських звичаїв. Їхні гірські пейзажі, флора та фауна приваблюють природною, насиченою палітрою, а сцени із життя гуцулів чудово передають атмосферу того чи іншого дійства.

Малярством мистецьке подружжя займається не так давно – близько шести років. До того працювали переважно з керамікою. Розплавляючи різні матеріали – скло, шмальту, оливи – отримували цікаві колоритні візерунки, які й захотілося перенести на полотно. Втілити свій задум взявся Роман Федина. Якось, розпочавши роботу над картиною, залишив її незавершеною і відлучився у справах. Та коли повернувся додому, то побачив, що робота уже готова, і така ніби сам її домалював. Виявилося, що за той час, що чоловіка не було вдома, над картину завершила його дружина Надія Федина. З того часу усі свої роботи вони створюють «у чотири руки». У кожного, так би мовити, своя ділянка роботи. Звичайно, що бувають у подружжя і протиріччя, але автори чудово розуміють одне одно, тож й працюють злагоджено. Виробили художники й свій власний стиль та своєрідну техніку малювання. Для нанесення олійних фарб на полотно користуються не пензлем, а мастихіном.

Спочатку малювали пейзажі, рослин та тварин, але хотіли, щоб у роботах було більше динаміки. Так з’явилася серія «Фольк».

- Ми хотіли показати динаміку, рух, і для цього найбільше підійшли гуцульські танці, і не тільки тому що вони динамічні, а й тому, що надзвичайно колоритні, – говорить Роман Федина. – Це не є замальовки з натури, це наші враження, у деякій мірі алегоричні. Але це не просто картинки, ми старалися закласти в них певний зміст – показати традиції українського народу, наші звичаї та обряди, щоб майбутнє покоління пам’ятало про них, щоб люди дивилися і розуміли хто вони є.

Зі своїми роботами Надія та Роман Федини об’їздили уже всю Західну Україну. У Тернополі це вже 22-га їхня персональна виставка. Брали вони також участь у Всеукраїнських та міжнародних виставках. Їхні керамічні та живописні роботи є у приватних колекціях у США, Канаді, Польщі, Англії, Німеччині, Бельгії, Шотландії. Познайомитися ближче з творчістю львівських художників можна переглянувши їх виставку в тернопільській арт галереї на вулиці Сагайдачного. Діятиме експозиція до першого грудня.

Ольга Трач


Джерело: http://zz.te.ua