«Люб’ю з любком танцювати, що файно трісесі» - Трускавецький Музей Михайла Біласа

Людно в ці дні в Трускавецькому Музеї Михайла Біласа. Тут 15 лютого, в день свята Стрітення, відкрито виставку малярства талановитого подружжя з Любіня Романа та Надії Федини.

Серія "Фольк". "Гуцульські мисливці". Полотно. Олія. Мастихін.Творча манера випускників Львівського інституту ужиткового та декоративного мистецтва – унікальна. Адже малюють мистці в … чотири руки. «Звісно, не одночасно, – сказав на відкритті виставки пан Роман. Хтось починає, потім долучається інший і домальовує». Вони вже так давно разом, та й уподобання й смаки в мистецтві мають однакові, що подружжю легко вдається творити свої картини.

Ще п’ять років тому Федини займалися лише керамікою, та коли бачили як змінюються кольори під час випалювання вирішили спробувати передати ці барви у малярстві. Й сьогодні в активі талановитих галичан – низка персональних виставок у Львові, Ужгороді, Івано-Франківську, Києві. А твори їхні знаходяться в приватних колекціях не лише в Україні, а й у Канаді, Бельгії, Польщі, Великій Британії, інших країнах.

Роботи Романа та Надії Федин вражають експресивністю, шаленою енергетикою, напрочуд яскравими кольорами. Основною темою робіт останнього часу є Гуцульщина. Роботи ці об’єднані в цикл «Фольк». Картини притягують до себе, манять, адже виконані в експресивно-декоративній манері. Тут кожен мазок енергетично наповнює композиційну побудову, образна ж живописна мова стимулює емоційне забарвлення.

Малярство подружжя Федин напрочуд динамічне, є тут ритм, рух. Й нікого це талановите малярство не залишає байдужим. Про це говорили на відкритті директор Музею Біласа Олена Білас-Березова, трускавецький маляр Юрій Копчак, лікар Галина Шиманська.
Вернісаж був велелюдним, як зрештою завше буває в цьому музеї, де виставкове життя надто активне й насичене. Й більшість глядачів зійшлися на думці, що яскраве малярство на гуцульську тематику художників Федин суголосне творчості Михайла Біласа.

Що ж до того, чому саме так приваблює Гуцульщина, автори кажуть так: «На нинішньому етапі нашої творчости стали чарівність та етнос карпатського краю. Особливо нас захопило багатство колористичного світу Гуцульщини. На цій основі розроблялися жанри пейзажу та побуту. Найбільшу увагу ми приділили колористиці, енергетиці та динаміці гуцульських танців з серії «Фольк». Мовою оригінальної авторської подачі намагаємося донести всі ці почуття до глядача»… Недаремно й назва виставки така промовиста: «Люб’ю з любком танцювати, що файно трісесі…»

Однак є на виставці й роботи іншої тематики. Лірично, м’яко й ніжно змальовують художники Львів, місто своєї юности, місто, що поєднало їх. Є й декілька філософських картин. Зокрема – «Аквавіта», біля якої замислюєшся над сутністю буття, над тим, що ти є в цьому світі…
Поза всіляким сумнівом, нова виставка у Трускавецькому музеї Біласа – найяскравіша подія в житті курортного міста останнього часу. Трускавчани та гості відкрили для себе дивовижних українських мистців, що мовою пензля та мастихіну оповідають нам про чарівну красу українських краєвидів.


Джерело: http://maydan.drohobych.net